Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

«Κατάρτιση και πιστοποίηση μελών Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών» στο πλαίσιο της Πράξης: «Κατάρτιση και πιστοποίηση φορτοεκφορτωτών – μελών Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών» (κωδ. ΟΠΣ 5051556)

Η  Δράση

Σκοπός της δράσης είναι η βελτίωση των τεχνικών δεξιοτήτων και η προσαρμογή στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, η απόκτηση τεχνογνωσίας σε θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας και η αναβάθμιση της ποιότητας και της παραγωγικότητας της εργασίας με την προϋπόθεση να είναι ενταγμένοι κατά προτεραιότητα στο Μητρώο Β` Φορτοεκφορτωτές Λιμένα ή Ξηράς και κατόπιν στο Μητρώο Α΄, βάσει αρχαιότητας εγγραφής και υποβολής αίτησης στη δράση. Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 5.000 ωφελούμενοι.

Η δράση θα υλοποιηθεί με το σύστημα επιταγής κατάρτισης (training voucher) και περιλαμβάνει:

  • Υλοποίηση προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης 120 ωρών θεωρητικού μέρους
  • Υλοποίηση προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης 30 ώρών αφορούν σε πρακτικό μέρος (μελέτη περιπτώσεων – καλές πρακτικές βασισμένες σε σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους)
  • Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

Αντικείμενα κατάρτισης

Αντικείμενο της κατάρτισης είναι η απόκτηση δεξιοτήτων σε γνωστικά αντικείμενα όπως αυτά αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα του Φορτοεκφορτωτή Λιμένα ή Ξηράς.

Το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει τις κάτωθι θεματικές ενότητες:

  • Θεματική Ενότητα 1 : Βασικές γνώσεις και κανόνες της φορτοεκφορτωτικής εργασίας διακίνησης φορτίων Λιμένα ή Ξηράς με βάση το νέο πλαίσιο του ν.4455/2017, συνολικής διάρκειας 40 ωρών
  • Θεματική Ενότητα 2: Διενέργεια εξειδικευμένων και ειδικών ή επικίνδυνων φορτοεκφορτωτικών εργασιών διακίνησης φορτίων στους λιμένες, διάρκειας 50 ωρών (35 ώρες θεωρητικό μέρος και 15 ώρες πρακτικό)
  • Θεματική Ενότητα 3: Διενέργεια εξειδικευμένων και επικίνδυνων φορτοεκφορτωτικών εργασιών διακίνησης φορτίων στην Ξηρά (εμπορευματικοί σταθμοί, Κεντρικές αγορές), διάρκειας 45 ωρών (30 ώρες θεωρητικό μέρος και 15 ώρες πρακτικό).
  • Οριζόντιες θεματικές ενότητες, συνολικής διάρκειας δέκα (10) ωρών/

Δικαίωμα συμμετοχής στο Μητρώο Ωφελούμενων

Δικαίωμα συμμετοχής στη Δράση και επομένως δικαίωμα υποβολής «Αίτηση Συμμετοχής για ένταξη στο Μητρώο Ωφελουμένων», που θα συγκροτήσει η ΕΥ ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ, έχουν οι φορτοεκφορτωτές, οι οποίοι είναι μέλη στο Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών (Ε.Μ.Φ.) και πληρούν μια από τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  1. Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β` – Φορτοεκφορτωτών Λιμένα.
  2. Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β` – Φορτοεκφορτωτών Ξηράς.

III. Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Α` (Εισαγωγικό).

Για την εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων της Δράσης ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Προτεραιότητα έχουν οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β΄ (νέες εγγραφές ή ανανέωση εγγραφής) του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (Ε.Μ.Φ.), λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία αρχικής εγγραφής.
  • Εν συνεχεία, οι ανανεώσεις εγγραφής στο Μητρώο Α΄, λαμβάνοντας υπόψη τη σειρά κατάταξης βάσει της ημερομηνίας αρχικής εγγραφή τους στο Ε.Μ.Φ.
  • Τέλος, οι νέες εγγραφές στο Μητρώο Α΄ του Ε.Μ.Φ, λαμβάνοντας υπόψη τη σειρά κατάταξης, βάσει της ημερομηνίας εγγραφή τους στο Ε.Μ.Φ.

Μέθοδος Υλοποίησης

Ο εκπαιδευτικός οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ε.Σ. Α.Ε. υλοποιεί το πρόγραμμα με την μέθοδο της τηλεκατάρτισης και περιλαμβάνει σύγχρονη τηλεκατάρτισης 35 ωρών και ασύγχρονη τηλεκατάρτιση115 ωρών.

Η δράση υλοποιείται στα εξής Παραρτήματα μας:

  • Αθήνα:  Τηλ. 2108838540
  • Θεσσαλονίκη: Τηλ. 2310547180
  • Βόλος:  Τηλ. 2421038333

Χρηματοδότηση Πράξης

Η Ειδική Υπηρεσία Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίαςκαι Κοινωνικών Υποθέσεων (ΕΥ ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ), ενεργώντας ως Δικαιούχος κατά την έννοια του άρθρου 3 του Ν. 4314/2014 (ΦΕΚ 265/Α) αναλαμβάνει την υλοποίηση της Πράξης: «Κατάρτιση και πιστοποίηση μελών Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών», με κωδικό ΟΠΣ 5051556.

Η Πράξη, σύμφωνα με την υπ.αριθμ.πρωτ. 1604/292/Α3/13.03.2020 Απόφαση Ένταξης (ΑΔΑ: ΨΩ9Λ46ΜΤΛΡ- 9ΧΨ) ως ισχύει, χρηματοδοτείται από το Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”, με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εμπίπτει στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις» και 2Σ «Προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις (Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο)» στο πλαίσιο της επενδυτικής προτεριότητας 8v.