Back

Συμβουλευτική, επαγγελματική κατάρτιση, πιστοποίηση και προώθηση στην απασχόληση ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Διάρκεια: 06/06/2023 – 06/12/2023
Εταίροι:

«ΔΗΜΗΤΡΑ» Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Α.Ε.

Ιστοσελίδα έργου: pkm.esamea.gr
Αναθέτουσα Αρχή: Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Ε.Σ.Α.με.Α.
Πρόγραμμα:

Ολοκληρωμένη υπηρεσία καταπολέμησης των διακρίσεων και προώθησης της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρονιές παθήσεις και των οικογενειών τους που διαβιούν στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΔΗΜΗΤΡΑ Εκπαιδευτικός Οργανισμός   

Περιγραφή

Κατάρτιση 170 ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ηλικίας από 30 έως 64 ετών, άνεργοι και με πιστοποιημένη αναπηρία ή χρόνια πάθηση από 50% και άνω. Κάθε πρόγραμμα περιλάμβανε – με τη μέθοδο της δια ζώσης κατάρτισης – παροχή υπηρεσιών ομαδικής συμβουλευτικής διάρκειας δεκαπέντε ωρών, επαγγελματική θεωρητική κατάρτιση 122 ωρών στο θεματικό αντικείμενο “Υπάλληλος Διαχείρισης Συστήματος Ηλεκτρονικού Εμπορίου”, πρακτική άσκηση εκατόν είκοσι δύο ωρών και πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων.

Τα προγράμματα έλαβαν χώρα στις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών.

Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ε.Σ. Α.Ε. ήταν φορέας υλοποίησης της Πράξης «Ολοκληρωμένη υπηρεσία καταπολέμησης των διακρίσεων και προώθησης της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που διαβιούν στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας» όλων των προγραμμάτων του Υποέργου 4 «Συμβουλευτική, επαγγελματική κατάρτιση, πιστοποίηση και προώθηση στην απασχόληση», σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής, θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης, αλλά και της πιστοποίησης των εξειδικευμένων επαγγελματικών γνώσεων.

Οι ενέργειες του έργου ενταγμένες σε Πακέτα Εργασίας περιλαμβάνουν:

Π.Ε.1:  Ομαδική συμβουλευτική (15 ωριαίες συνεδρίες)

Στο πλαίσιο του Π.Ε.1 περιλαμβάνεται η παροχή ομαδικής συμβουλευτικής διάρκειας δεκαπέντε ωρών ανά τμήμα. Οι ομαδικές συμβουλευτικές χωρίζονται σε 3 στάδια, στα οποία αντιστοιχούν πέντε συνεδρίες σε κάθε στάδιο. Το πρώτο στάδιο λαμβάνει χώρα πριν την έναρξη του προγράμματος και αφορά την υποδοχή και τη διερεύνηση των αναγκών των ωφελούμενων. Το δεύτερο στάδιο λαμβάνει χώρα με την ολοκλήρωση της επαγγελματικής κατάρτισης και αφορά τον προσωπικό και επαγγελματικό απολογισμό. Το τρίτο στάδιο λαμβάνει χώρα με την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης και αφορά την ανάπτυξη και επεξεργασία αναλυτικού εξειδικευμένου ατομικού σχεδίου δράσης.

Π.Ε.2:  Θεωρητική Κατάρτιση

Στο πλαίσιο του Π.Ε.2 περιλαμβάνεται η παροχή θεωρητικής κατάρτισης στο αντικείμενο «Υπάλληλος Διαχείρισης Συστήματος Ηλεκτρονικού Εμπορίου», συνολικής διάρκειας 122 ωρών. Σκοπός είναι η απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που ενισχύουν τη δυνατότητα για την απασχόληση, την προοπτική βελτίωσης των όρων απασχόλησης και την επαγγελματική κινητικότητα των ωφελούμενων.

Π.Ε.3: Πρακτική Άσκηση

Αντικείμενο του Π.Ε.3 αποτελεί η πρακτική άσκηση των προγραμμάτων κατάρτισης, η οποία υλοποιήθηκε στις δομές του Παρόχου και σε δομές στις περιφερειακές ενότητες όπου έλαβαν χώρα τα προγράμματα, με τη μέθοδο μελέτης περιπτώσεων (case studies), διάρκειας εκατόν είκοσι δύο ωρών. Αξιοποιήθηκαν τεχνικές σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο των ενδεδειγμένων μεθόδων/τεχνικών της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Π.Ε.4: Υποστηρικτικές ενέργειες υλοποίησης της επαγγελματικής κατάρτισης

Στο πλαίσιο του Π.Ε.4, λόγω της ιδιαιτερότητας της ομάδας των ωφελούμενων,  περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Παροχή διερμηνείας στα τμήματα θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης όπου συμμετείχαν άτομα κωφά ή με προβλήματα ακοής.
  • Χρήση εκτυπωτών Braille για την εκτύπωση σε μορφή Braille του εκπαιδευτικού υλικού και όλων των απαραίτητων εγγράφων.
  • Χρήση εργαλείων χειρισμού Η/Υ στα τμήματα θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης όπου συμμετείχαν άτομα με κινητική αναπηρία.
  • Εκπαίδευση των εκπαιδευτών σε θέματα αναπηρίας και σε θέματα εξατομικευμένης προσέγγισης και παροχής υποστήριξης βάσει των διαφορετικών αναγκών ανά κατηγορία αναπηρίας των ωφελούμενων.

Π.Ε.5: Πιστοποίηση Επαγγελματικών Προσόντων

Η πιστοποίηση της εξειδικευμένης επαγγελματικής δεξιότητα, οργανώθηκε με βάση τα σχήματα – πιστοποιητικά των εταιρειών, (Φορέας Πιστοποίησης Προσώπων) που σκοπός τους είναι να παρέχουν πιστοποιήσεις γνώσεων και δεξιοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία αναγνωρίζονται από τη διεθνή και Ελληνική αγορά και είναι διαπιστευμένα σύμφωνα με το Πρότυπο ISO/ IEC 17024.